Wat is emailleren?

Emailleren is een (oeroude) techniek die een beetje in de vergetelheid is geraakt.
In de jaren 1965 – 1975 was emailleren een vast onderdeel van lessen handvaardigheid, tegenwoordig is dat niet meer zo. 
Persoonlijk vind ik dat niet erg omdat deze ontwikkeling email opnieuw exclusief maakt en email weer terecht gewaardeerd kan en mag worden als een kunstvorm.

Glas wordt tot poeder vermalen en in droge vorm of vermengd met water of een ander medium met een kwast of spateltje op (edel)metaal aangebracht en vervolgens verhit.
De temperatuur waarbij email smelt ligt tussen de 700 en de 900 graden Celsius. Dit gebeurt relatief snel, na een paar minuten. 
Er bestaan speciale emailleerovens die snel op temperatuur komen.

Er zijn verschillende soorten email, opaak (dekkend), opaal (halfdekkend) en transparant. 
Vooral met opaal en transparant email zijn prachtige mysterieuze effecten mogelijk. Er kunnen verschillende tinten transparant email over elkaar heen aangebracht worden waardoor de kleuren als het ware “gemengd” worden. Er kan hierbij gebruik gemaakt worden van sjablonen van papier of andere voorwerpen met een interessante vorm, bijvoorbeeld een mooie tak.

Het is ook mogelijk een “tekening” te maken van zilver- of koperdraad die op een metalen ondergrond vastgesmolten wordt. Deze tekening wordt dan opgevuld met email. Hierdoor is het mogelijk duidelijke scheidslijnen tussen de verschillende kleuren te creëren. 
Deze techniek wordt email cloisonne genoemd. In Japan zijn rond 1900 zijn schitterende email cloisonne voorwerpen vervaardigd. 
Andere technieken zijn email plique a jour (vensteremail) waarbij het resultaat lijkt op een miniatuur glas in lood venster en email champleve waarbij het metaal uitgediept en opgevuld wordt met email. 

Een sieraad of een werkstuk kan versierd worden met kralen, staafjes, brokjes, pareltjes, e.d. als het maar glas is. Mooi is het gebruik van mille fiori (duizend bloemen), Venetiaanse glasstaafjes met een bloemmotief. In de oven smelten de kralen of staafjes met het email mee maar de vorm blijft zichtbaar.

Door de verschillende technieken en de verschillende toepassingen is het niet moeilijk een eigen stijl te ontwikkelen. 

Emailleren nodigt uit tot experimenteren, mijn ervaring is: “doen is leren”.

GG